Wet Verplichte GGZ helpt politie nog niet echt

16 October 2020, 17:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Politie

De nieuwe wet Verplichte GGZ, die sind januari van dit jaar actief is, lijkt de politie nog niet echt te helpen bij de aanpak van psychisch verwarde personen. Uit een onderzoek van Investico in opdracht van Trouw en De Groene Amsterdammer onder ruim 700 politieagenten blijkt dat zij nog steeds dagelijks te maken hebben met verwarde personen, dat zij die nog steeds heel vaak zelf vervoeren in plaats van de crisisdienst en dat die dienst ook onvoldoende oog heeft voor de praktijk van de politie.

Bijna driekwart (74 procent) van de agenten voelt zich machteloos als het gaat om de aanpak van deze groep personen, 87 procent zegt ook steeds met dezelfde personen te worden geconfronteerd. De meeste agenten (69 procent) geven ook aan nog steeds dezelfde aanpak te hebben als voor de inwerkingtreding van de wet. Slechts 12 procent geeft aan dat de wet het makkelijker heeft gemaakt, 41 procent zegt van niet.

Van de ruim 700 respondenten kwamen er volgens het onderzoeksbureau 114 uit Den Haag. Van die agenten geeft 69 procent aan dit jaar al 2 keer zelf een verward persoon te hebben vervoerd, want landelijk gezien erg veel is. Veel van de Haagse agenten in het onderzoek (84 procent) geven ook aan, en dat zal zeker te maken met het zelfvervoeren,  dat zij langer dan 1 uur moeten wachten op de crisisdienst. 

Hoewel de instructies zijn psychisch verwarde personen niet te vervoeren, geeft 11 procent van alle agenten aan dat alleen dit jaar al meer dan 10 keer wel te hebben gedaan, 12 procent deed dat 5-10 keer en 38 procent altijd nog 2-5 keer.

Bijna 7 op de 10 agenten geven aan dit jaar vaker met verwarde personen te maken hebben. Dat vergt veel van de werktijd, volgens de Haagse respondenten maar liefst 33 procent. Zo'n 60 procent vindt het omgaan met deze groep personen behoren tot het werk, 25 procent ziet dat anders.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het omgaan met verwarde personen niet zonder gevaar is. Van de respondenten geeft maar liefst 23 procent aan vaak met geweld te maken hebben gehad, 62 procent zegt soms met geweld (spugen, bijten, slaan) te maken te hebben gehad. De percentages dat de politie zich genoodzaakt zag gepast geweld te gebruiken liggen wat lager: 11 procent vaak en 56 procent soms. Op de vraag of het wel eens uit de hand liep, zegt 10 procent vaak, 63 procent soms.

Fractietvoorzitter Lesley Arp van de SP heeft inmiddels vragen gesteld aan het college over de Haagse cijfers in het onderzoek.

https://www.platform-investico.nl/artikel/niet-gek-genoeg-geannoteerd-verhaal/